Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Consells per navegar per internet amb seguretat

Amb Guillem Alsina parlant de seguretat a internet. Foto: Ràdio Sarrià

Amb Guillem Alsina parlant de seguretat a internet. Foto: Ràdio Sarrià

Amb Guillem Alsina, coneixedor d’internet i les noves tecnologies, parlem de seguretat.

Cal navegar, perquè és possible, amb seguretat per internet.

Per si sola la tecnologia (en aquest cas internet) no és ni bona ni dolenta; és l’ús que se’n fa, que pot ser bo o dolent!

La seguretat informàtica es basa es dos principis: les proteccions tecnològiques (antivirus, tallafocs) i el sentit comú!

Qualsevol sistema informàtic és tan fort com la baula més feble del seu sistema. És allà on tenim el punt feble on serem més vulnerables.

La vulnerabilitat no sempre la trobem dins el sistema informàtic, sinó en aspectes més socials: deixar un llapis de memòria “perdut” amb un programa maliciós perquè qui el trobi infecti el seu sistema.

Hem de malfiar-nos dels missatges, mails… d’origen desconegut o sospitós. Per més que coneguem la persona que suposadament ens envia el missatge, si el contingut és sospitós, és preferible ser prudent!

Al nostre ordinador hem de tenir-hi un antivirus; no és recomanable tenir-ne dos, val més un bon antivirus i, sobretot, actualitzat.

Els antivirus, de pagament o gratuïts? Un bon antivirus gratuït ens pot aportar un nivell de seguretat semblant a un de pagament.

Tan els antivirus de pagament com els gratuïts poden ser, però, vulnerables; els ciberdelinqüents van sempre un pas per endavant!

Davant del dubte, no obrim pàgines web que se’ns proposa obrir ni donem dades personals.

Aclarim conceptes: hacker i ciberdelinqüent no són sinònims!

Un hacker és una persona que té expertesa en l’ús de les eines informàtiques i que en treu un profit superior a la resta de mortals.

La línia que separa un hacker d’un ciberdelinqüent és l’ús que fa dels seus coneixements: un lladre és un expert en seguretat, però fa servir els seus coneixements per vulnerar-la!

No tots els hackers, doncs, són ciberdelinqüents!

Una pràctica de la qual cal protegir-nos és el “phishing”. El “phishing” és una “pesca” que consisteix en llençar un esquer, generalment via mail, amb la intenció d’enganyar-nos i, generalment, aconseguir alguna de les nostres dades personals (contrasenyes).

La trampa del “phishing” és fer-nos creure que estem visitant webs segures (del nostre banc online, per exemple), quan en realitat estem visitant una pàgina que s’assembla, que pot ser fins i tot idèntica, a la del nostre banc, però que en realitat és falsa!

Cal prestar atenció a les adreces web (url) dels llocs de visitem, no refiar-nos de missatges amb continguts sospitosos (quan ens demanen dades personals), protegir els nostres equips informàtics amb antivirus i, sobretot, no deixar mai de fer ús del sentit comú!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 16 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 5 de juliol de 2013.

Podeu escoltar el programa clicant aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: