Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

A internet res és gratis!

internet_no_es_gratis

Ja fa molts anys que internet forma part de les nostres vides; aquests darrers anys, amb el web 2.0, les xarxes socials i les aplicacions mòbils internet és un servei que utilitzem quotidianament per informar-nos, fer gestions bancàries, comprar, escoltar música o relacionar-nos amb familiars i amics.

A internet, doncs, hi trobem tota una sèrie de productes i serveis als quals podem accedir i, quan ho fem, sempre busquem fer-ho de la manera més econòmica possible, i si és de manera gratuïta millor.

Aquesta ha estat una de les principals premises que ha marcat la nostra cultura de consum com a ususaris d’internet, la gratuïtat. I si bé és cert que a internet podem accedir a molts productes i serveis aparentment gratis, en realitat no ho són.

Al llarg d’aquests anys hem anar creant algunes falses creences al voltant d’internet; una d’elles és creure’ns que a internet les coses són gratis! I encara més, que les coses a internet han de ser gratis! Però aquest és un altre debat…

A internet podem tenir un compte de correu electrònic de manera gratuïta; també podem tenir gratis el nostre lloc web, o un bloc; podem tenir, també de manera gratuïta, perfils a les xarxes socials, podem llegir la premsa i veure-hi programes de televisió o escoltar la ràdio.

Als nostres dispositius mòbils (“smartphones” i “tablets”) podem descarregar-nos, també de manera gratuïta, un munt d’aplicacions!

Però a internet no tot es paga amb diners, hi ha altres “monedes” amb el que paguem l’accés a productes i serveis sense pagar ni un euro.

Les altres monedes bàsicament són la publicitat i, sobretot, les nostres dades personals.

Que un servei no tingui cap cost econòmic (que sigui aparentment gratis) no vol dir que no tingui cap cost!

La inclusió de publicitat és una de les pràctiques habituals de molts productes i serveis que internet ens ofereix, també les aplicacions mòbils.

Percebem la publicitat com una informació invasiva, però és al cap i a la fi un dels peatges que paguem per estalviar-nos desembutxacar-nos uns euros.

La manera d’evitar la publicitat és, en moltes ocasions, pagar; d’aquesta manera l’empresa que ens ofereix el producte o servei s’assegura ingressos: bé pel que li paguem nosaltres, bé pel que paga l’anunciant.

Però no sempre és possible estalviar-nos la publicitat: a Facebook la publicitat és ben present i Google té les cerques promocionades; ara fins i tot hi haurà anuncis a Foursquare i publicitat a Instagram.

La tendència de la publicitat a internet és, però, que cada vegada sigui més personalitzada, s’ajusti més a les nostres preferències. Per fer-ho possible les nostres dades personals són clau!

Les nostres dades personals són la principal moneda de canvi per accedir a productes i serveis sense cap cost.

El tractament de les nostres dades personals (nom i cognoms, sexe, edat, mail, telèfon, població…) es defineix a les condicions d’ús dels productes i serveis als que accedim, condicions que quasi mai llegim.

Però també formen part de les nostres dades personals el que ens agrada i el que no, el que busquem als cercadors i tola la informació que difonem de nosaltres mateixos (fotos, vídeos, comentaris…).

Són les nostres dades personals la matèria primera a partir de la qual s’articula la publicitat a internet.

A vegades és més elevat el preu que paguem amb les nostres dades personals que no el que podríem pagar econòmicament.

Això no vol dir necessàriament que ens hàgim d’amoïnar més del compte; però sí que hem de ser conscients del preu que paguem per serveis gratuïts (també pels de pagament), ara que ja sabem que a internet res és gratis!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 20 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 18 d’octubre de 2013.

Podeu escoltar el programa clicant aquí!

Anuncis

4 comments on “A internet res és gratis!

  1. Retroenllaç: Blackphone, el telèfon de la privacitat? | Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

  2. Retroenllaç: Google Fotos il·limitat i gratis | Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

  3. Retroenllaç: Targeta vermella a Rojadirecta | Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

  4. Retroenllaç: YouTube Red | Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: