Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

+fruitaverdura 3.0

Imatge: Qpertin

Imatge: Qpertin

Amb Yolanda Hernàndez, cofundadora i CEO de Qpertin, parlem del projecte “+fruitaverdura 3.0”.

+fruitaverdura 3.0” és un projecte de Qpertin, cultura intervactiva que va rebre aquest 2013 una Beca Educar Menjant de la Fundació Jaume Casademont.

+fruitaverdura 3.0” neix amb la vocació d’integrar la tecnologia en programes educatius existents a l’escola, en particular en programes educatius d’hàbits d’alimentació saludable.

El concepte “+” del nom del projecte no només simbolitza l’increment de consum de fruita i verdura, sinó també simbolitza el concepte de realitat augmentada que s’utilitza en el desenvolupament d’aquest projecte.

El concepte “3.0” té a veure amb l’assoliment d’un nou nivell d’integració de la tecnologia a l’escola, en aquest cas amb l’ús de les tauletes tàctics (“tablets”).

El projecte “+fruitaverdura 3.0” vol promoure els hàbits d’alimentació saludables promovent el consum de fruita i verdura amb el suport de la tecnologia.

Al projecte “+fruitaverdura 3.0” hi participen 3 escoles de Girona (El bosc de la Pabordia, l’Escola Joan Bruguera i l’escola de Domeny) i el Mercat del Lleó.

Un dels objectius d’aquest projecte és conscienciar a les famílies sobre els seus propis hàbits d’alimentació en general, i de consum de fruita i verdura en particular.

Es persegueix que a partir del treball dels alumnes ells mateixos siguin agents de canvi, si és necessari, dels hàbits de consum familiars, potenciant la dieta mediterrània.

El projecte es divideix en tres fases:

En la primera els alumnes elaboren a casa, amb les pautes donades a l’escola, la piràmide d’aliments que es consumeixen a casa.

En la segona fase els alumnes descobreixen la dieta mediterrània a través d’una visita al Mercat del Lleó on descobreixen, seguint un itinerari marcat, una sèrie de codis QR a les diferents parades que amaguen informació sobre els productes que venen les parades.

En aquesta visita al mercat els alumnes descodifiquen els codis QR amb una aplicació instal·lada a les “tablets” que duen i van descobrint les propietats dels productes i les freqüències que la dieta mediterrània marca que es poden consumir.

Els codis QR són una mena de “codi de barres” quadrat (són codis de barres bidimensionals) que permeten emmagatzemar molta més informació que els codis de barres tradicionals. Per descodificar i descobrir què amaguen cal una aplicació de lector de codi QR.

Al llarg de l’itinerari del Mercat del Lleó els alumnes fan fotos dels productes de les parades amb les tauletes tàctics; aquestes fotos que fan les utilitzen posteriorment per a fer la seva pròpia piràmide d’aliments, en una piràmide que construeixen amb la mateixa tauleta.

La tercera fase consisteix en l’elaboració d’una piràmide d’aliments personalitzada a partir de la que els alumnes han fet al Mercat del Lleó.

Aleshores es comparen les dues piràmides, la primera elaborada inicialment a casa a partir dels hàbits alimentaris familiars, i la segona elaborada a partir dels coneixements obtinguts amb la visita al Mercat del Lleó.

Sobreposant les dues piràmides els alumnes poden comparar la realitat (piràmide inicial) amb el que hauria de ser l’ideal una dieta saludable (segona piràmide).

El projecte “+fruitaverdura 3.0” és un projecte educatiu innovador que utilitza les noves tecnologies (taulates tàctils, aplicacions, codis QR) combinant-les amb material i treball més tradicional de les escoles (fitxes, paper, llapis).

Per Qpertin, cultura interactiva la tecnologia no és un fi en sí mateix sinó un mitjà; a més per Qpertin en un moment de canvis com l’actual, la integració paulatina de les “tablets” (i altra tecnologia) a les escoles ajuden a fer aquesta transició.

Projectes com aquest permeten a Qpertin ajudar a les escoles a trobar maneres d’utilitzar les noves tecnologies de manera integrada com a suport i mitjà per a aprendre i educar, sempre de manera complementària amb els altres tipus de materials i mitjans.

+fruitaverdura 3.0” no és l’únic projecte de Qpertin, que segueix treballant i preparant projectes i activitats per apropar la tecnologia a les famílies, els infants i l’escola.

Aquest contingut correspon a la Càpsula 21 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 15 de novembre de 2013.

Podeu escoltar el programa clicant aquí!

Podeu fer-me arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé a través d’aquest formulari de contacte

Anuncis

One comment on “+fruitaverdura 3.0

  1. Retroenllaç: Descobrint la realitat augmentada | Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: