Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Descobrint la realitat augmentada

realitat_augmentada

Amb la Yolanda Hernàndez de Qpertin, cultura interactiva parlem de la realitat augmentada, del Congrés Aumentame 2014 en el que Qpertin va participar, de la realitat augmentada aplicada a l’educació i de 3 aplicacions educatives de realitat augmentada.

Què és la realitat augmentada?

La realitat augmentada és una tecnologia, un nou concepte que s’està introduint poc a poc a les nostres vides, i més que ho farà els propers anys.

Ens pot ajudar a entendre el concepte de realitat augmentada pensar i recordar la pel·lícula “Terminator”, quan veiem que el “cyborg” té la capacitat de veure, quan observa el seu entorn real, informació addicional sobre la realitat.

La realitat augmentada, doncs, ens permet veure un espai físic real en el que s’hi sobreposa una informació virtual; aquesta “capa” d’informació (imatges, text…) ens deixa seguir veient l’espai físic.

La realitat augmentada, però, no és una realitat virtual; a la realitat virtual tot el que veiem és virtual, mentre que amb la realitat augmentada combinem imatges i/o informació reals amb imatges i/o informació virtuals.

Què necessitem per poder veure la realitat augmentada?

Bàsicament 3 coses:

  • Dispositius
  • Aplicacions
  • Marcadors

Dispositius: poden ser un telèfon mòbil,una tablet o fins i tot un ordinador personal… però també dispositius com
les ulleres de Google (Google Glass). Les ulleres intel·ligents seran la clau de la gran difusió de la realitat
augmentada. També esdevindran dispositius de realitat augmentada la visera del casc de moto o el parabrisa
dels cotxes; comencen a fer-se prototips que en un futur tal vegada veiem en fabricació en sèrie.

El dispositiu que utilitzem, això sí, ha de disposar de càmera, de connexió a internet i, en ocasions, de GPS.

Aplicacions: amb el dispositiu no en fem prou, necessitem que aquest dispositiu tingui una aplicació que permeti
descodificar, llegir, els codis (marcadors) de la realitat augmentada. Hi ha moltes aplicacions, ara ja, sobre
realitat augmentada; avui en coneixerem 3.

Marcadors: per tal que les aplicacions de realitat augmentada funcionin amb els nostres dispositius necessitem
els marcadors, un codi que la càmera del nostre mòbil ha de detectar i llegir, o bé una localització geogràfica (coordenades) que detecta el nostre GPS. Els codis poden ser una imatge, un codi QR o d’altres imatges codificades semblants al codis QR.

Els marcadors són claus, imprescindibles, per a veure la realitat augmentada; són el “botó” que ens permeten veure les imatges o informació en realitat augmentada, són la vareta màgica que ens permet afegir una capa de realitat augmentada a la realitat que captem amb la càmera del nostre dispositiu.

Dispositius, aplicacions i marcadors són els elements imprescindibles per a veure la realitat augmentada.

Quines utilitats pot tenir la realitat augmentada?

Les utilitats de la realitat augmentada són infinites. La realitat augmentada la trobarem en tots els sectors, en diferents aspectes de la nostra vida (laboral, personal, oci…)

Imaginem-nos que som en un restaurant i amb el mòbil enfoquem un marcador que hi ha en el plat que ens estem menjant; mentre veiem el nostre plat amb la càmera del mòbil podríem veure informació sobre els aliments que ens mengem, les seves propietats, el seu origen… o també un vídeo sobre com han cuinat el plat que ens estem menjant, tot sense deixar de visualitzar el nostre plat… i sense deixar de menjar!

En el món del màrqueting, per exemple, ens podem imaginar que els típics cartells publicitaris ens permetin veure la imatge en 3 dimensions, o bé llegir un missatge que no és present al cartell físic, però que ens apareix quan el nostre dispositiu detecta i llegeix el marcador.

Malgrat fa anys que se’n parla pel que fa a l’ús quotidià de la tecnologia de la realitat augmentada estem a les beceroles, tot just a l’inici.

Realitat augmentada i educació

Qpertin ha participat recentment al Congrés Aumenta.me 2014, el punt de trobada de la realitat augmentada a l’educació, presentant el projecte +fruitaverdura3.0. Qpertin ha valorat l’experiència com a molt enriquidora, evidenciant que hi ha una gran comunitat de docents que treballen per introduir les noves tecnologies en l’àmbit educatiu, també la realitat augmentada.

La realitat augmentada, però, com ja hem dit, encara no ha fet l’explosió; aquesta vindrà quan es popularitzin les Google Glass, doncs ho podrem experimentar d’una manera més natural que amb el mòbil o la tablet. Fins i tot en el futur, en comptes d’ulleres, lentilles!

La realitat augmentada ha entrat ja en equipaments escolars, per exemple en un institut de Roses, en el que fusionen la tecnologia de realitat augmentada amb les pantalles de croma (aquelles pantalles les verdes en les que s’hi sobreposen imatges i textos (com en la informació del temps)

Pel que fa a recursos educatius hi ha moltes aplicacions de realitat augmentada, com la que veurem més endavant: una aplicació que permet veure, gràcies a la realitat augmentada, l’anatomia del cos humà en 3 dimensions.

Hi ha moltes aplicacions “paquetades” amb funcions ja establertes… però el gran potencial de la realitat augmentada és que els mestres poden definir els seus continguts educatius utilitzant la realitzant augmentada en funció de les seves necessitats.

En una escola de Galícia, per exemple, han aplicat la tecnologia de la realitat augmentada en educació infantil per reforçar la lecto-escriptura, fent contes en 3 dimensions.

La futura implantació d’aquesta tecnologia a l’escola exigirà una manera diferent de preparar les classes i, naturalment, requerirà que els mestres tinguin la formació i els coneixements necessaris.

Cal tenir present que no només es canviarà la manera de preparar les classes, sinó sobretot la manera de fer-les, amb un paper més actiu de l’alumne a l’aula. La implementació de les noves tecnologies i la realitat augmentada a l’escola representa un canvi de paradigma en el procés de coneixement-aprenentatge.

La tecnologia aplicada a l’escola, amb la realitat augmentada entre ella, no vol substituir el paper del mestre, sinó que el redefineix; el mestre és molt important, necessari, imprescindible! Els mestres esdevindran els dinamitzadors de l’aula i dels aprenentatges dels alumnes.

Les noves tecnologies fomenten que els alumnes experimentin, pensin, reflexionin i resolguin problemes pel seu propi compte, amb la supervisió i suport del mestre. Introduint les noves tecnologies a l’aula preparem els alumnes cap a la societat digital que tenim i vivim d’una manera cada vegada més intensa. La formació dels mestres és, doncs, un element clau

Cal fer, però, una reflexió crítica perquè no sembla que les prioritats de l’educació vagin en aquest camí; els mestres amb habilitats digitals són encara minoritaris i alguns són percebuts pels companys com “el bitxo estrany“…

Entitats com l’associació Espiral Educació i Tecnologia treballen per tal de reclamar un major paper de les noves tecnologies en l’educació, alhora que ajuden a moltes escoles a fer aquest pas, a ser protagonistes d’aquest gran canvi en l’educació.

Hi ha molta feina a fer, per part de tots, en transformar l’educació, les aules, els sistemes d’aprenentatge, les didàctiques, aprofitant les potencialitats educatives de les noves tecnologies, entre elles, la realitat augmentada.

3 aplicacions educatives de realitat augmentada

Aquest contingut correspon a la Càpsula 31 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 6 de juny de 2014.

Podeu escoltar el programa clicant aquí.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé a través d’aquest formulari de contacte.

 

Anuncis

One comment on “Descobrint la realitat augmentada

  1. Retroenllaç: Generació GoPro | Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: