Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

La impressió en 3D, una realitat molt present

impressio_3D_clau_anglesa_detall

Les impressores de tinta ja fa força anys que són, en moltes llars, un aparell electrònic més.

Les impressores de tinta solen formar part del “pack” bàsic d’informàtica juntament amb l’ordinador (pantalla, CPV, teclat) i el mòdem de connexió a internet.

Les impressores de tinta ens permeten imprimir-nos documents, fotografies, etc., però també fer-ne còpia (ús de fotocopiadora) i també ens permet escanejar documents, fotos, etc., i desar l’arxiu escanejat en una carpeta de l’ordinador.

D’aquestes impressores n’hem dit multifuncionals, però mai havíem pensat, fins ara, que una impressora també podria imprimir objectes, imprimir en 3 dimensions!

Avui les impressores en 3 dimensions ja són una realitat!

La impressió en 3 dimensions (3D) és un procés de fabricació (impressió) d’un objecte sòlid en tres dimensions a partir d’un model digital.

Imaginem-nos que a la pantalla de l’ordinador hi tinc un objecte que puc veure’l en tres dimensions: una clau anglesa.

Amb una impressora convencional jo només podria imprimir aquest objecte sobre un paper, però amb una impressora 3D podria imprimir l’objecte amb les mateixes proporcions que el tinc a l’ordinador.

Per fer-ho necessito, naturalment, una impressora 3D, que no és més que un “robot”, una màquina, que reprodueix fidelment un objecte afegint capes de material que es va solidificant (“tinta”) en un procés additiu seguint les ordres que li hem donat des d’un ordinador.

La clau del procés, la novetat, és que aquest és un procés additiu, no d’eliminació de material.

El que fa la impressora 3D, per “imprimir” la clau anglesa, és anar afegint capes de material (“tinta”) seguint el model que tenim a la pantalla de l’ordinador, reproduint-lo fidelment.

La impressió en 3D és una tecnologia ja existent des de fa molts anys (primers indicis als anys ’80 del segle passat) però que fins fa uns 4-5 anys no s’ha desenvolupat per fer-la present, per fer-ne una realitat.

El seu ús és encara a nivell industrial i científic, no a nivell d’usuari, no només pel seu elevat cost (impressora i “tinta”) sinó també per l’aprofitament limitat que a nivell domèstic encara se’n pot fer.

La impressió en 3D té molta utilitat en la fabricació de prototips en aplicada a diferents tipus d’indústries: arquitectura, disseny, salut i medicina, enginyeria, alimentació…

Els avenços, però, es produeixen de manera molt ràpida i ben aviat podrem veure-hi també aplicacions a nivell d’ús domèstic.

Una de les utilitats que aquests darrers dies s’ha vist més clara de l’ús de la impressió en 3D és de l’àmbit de la salut.

Un equip de cirurgians de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona van experimentar sobre una maqueta en 3D una complicada operació d’extracció d’un tumor, de difícil accés, d’un infant de cinc anys.

Gràcies a la impressió en 3D es va poder “imprimir” una reproducció fidel de la zona afectada de l’infant de manera que els cirurgians van poder assajar durant diversos dies l’operació sense que això suposés un risc per a l’infant.

Quan l’equip mèdic va fer l’operació a l’infant aquesta va ser, afortunadament, un èxit!

La impressió en 3D és ja una realitat molt present, i més que ho serà els propers anys: us imagineu “imprimir” menjar?…

Aquest contingut correspon a la Càpsula 34 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 18 de juliol de 2014.

Podeu escoltar el programa clicant aquí.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé a través d’aquest formulari de contacte.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: