Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

YouTube, 10 anys entre nosaltres

YouTube_10anys

El 15 de febrer de 2005 el més probable és que tant a vosaltres com a mi ens passés desapercebut el naixement d’una de les principals eines web que avui tenim entre nosaltres: YouTube!

YouTube ha celebrat recentment els 10 anys, que en aquest món d’internet, les xarxes socials i les noves tecnologies són molts anys!

El naixement de YouTube viu entre la realitat i la llegenda a base de versions i desmentiments sobre el seu origen per part dels seus creadors. Ni ells mateixos es posen d’acord!

Els fundadors de YouTube, Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, es van conèixer quan treballaven a PayPal i d’una o altra manera van crear YouTube com a solució a la seva voluntat de compartir vídeos, tot i que aquí les històries són diferents i imprecises…

Diu la llegenda que el que va motivar la creació de YouTube era la necessitat de compartir els vídeos que els seus creadors van gravar d’una festa a San Francisco. Hi ha qui afirma, però, que aquesta festa mai va existir!

Una altra versió relata que la primera finalitat era crear una mena de pàgina de cites on els usuaris es poguessin qualificar-se entre ells a partir dels seus vídeos, seguint l’estil d’una web de cites que permetia fer-ho amb fotografies…

Sigui com sigui el domini de YouTube es va registrar el 15 de febrer de 2005 i el 23 d’abril d’aquell mateix any es va publicar el primer vídeo, “Mee at the zoo”, publicat per Jawed Karim. En el vídeo, de tan sols 19 segons, es veu al propi Jawed parlant al zoo, davant la gàbia dels elefants.

Aquest primer vídeo de YouTube no té més gràcia que precisament aquest fet: ser el primer! Al vídeo Jawed es limita a dir que està davant la gàbia dels elefants i que el millor que aquests tenen és una llarga trompa!

Sigui com sigui després d’aquest primer vídeo en van venir molts més i en pocs mesos YouTube es va començar a popularitzar. A l’octubre de 2005 Nike va publicar a YouTube un anunci protagonitzat per Ronaldinho; a finals del 2005 YouTube va assolir la xifra de 250 milions de visualitzacions diàries, al maig de 2006 2.000 milions i a l’agost d’aquell any 7.000 milions de visualitzacions diàries.

Davant aquest èxit MySpace i Google van intentar crear la seva pròpia plataforma de vídeo, sense èxit, Google finalment va optar per comprar YouTube per 1.650 milions de dòlars: si no pots amb l’enemic uneix-t’hi!

El vídeo més vist a YouTube és el “Gangnam Style” de PSY amb més de dos mil dos-cents milions de visualitzacions!

10 anys després YouTube segueix en plena forma, com ho demostren alguna de les seves
estadístiques:

  • YouTube té més de mil milions d’usuaris
  • Cada dia es veuen centenars de milions d’hores a YouTube i es generen milers de milions de reproduccions
  • Es pugen a YouTube 300 hores de vídeo per minut
  • El nombre d’hores de visualització al mes a YouTube augmenta un 50% any rere any
  • La meitat de les reproduccions de YouTube tenen lloc en dispositius mòbils

YouTube fa 10 anys que és entre nosaltres i sembla que s’hi quedarà molts anys més!

Per molts anys!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 44 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 20 de febrer de 2015.

Podeu escoltar el programa clicant aquí.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

Anuncis

2 comments on “YouTube, 10 anys entre nosaltres

  1. Retroenllaç: YouTube Kids | Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

  2. Retroenllaç: Google Fotos il·limitat i gratis | Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: