Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

5 titulars del Mobile World Congress 2015

MWC_2015
Aquests darrers dies Barcelona ha acollit de nou el Mobile World Congress (MWC), que us recordem que no és un congrés (només) sobre telefonia mòbil, sinó sobre tecnologia mòbil, és el congrés mundial de la mobilitat.

Es fa difícil destriar i concentrar el més destacat del MWC, dons són molts els temes que s’hi tracten i les novetats tecnològiques que s’hi presenten, però si hem de fer, els nostres serien aquests:

  1. Internet a tots els racons del món
  2. Bateries que duren més i es carreguen més ràpid
  3. eSIM, les noves targetes pels mòbils
  4. de web a mòbil, de mòbil a wearable i a l’internet de les coses
  5. Caminant vers el 5G

1.- Internet a tots els racons del món
Mark Zuckerberg ha repetit visita i ponència al MWC 2015 i com l’any passat segueix presentant el seu projecte internet.org per fer arribar internet a tots els racons del planeta. També Google té un projecte (Loon), presentat també al MWC, per fer arribar internet a les zones fosques del planeta. I amb aquesta voluntat s’obre també una lluita d’aquestes empreses tecnològiques amb les operadores de telefonia… Internet ha globalitzat el planeta, però internet encara no és global! Noves tecnologies, noves guerres: la guerra de les dades!

2.- Bateries que duren més i es carreguen més ràpid
Més dades, més aplicacions, major qualitat de les imatges, més i noves prestacions… Els dispositius mòbils cada vegada fan més coses i és cada vegada major la necessitat que les bateries, també a ple rendiment, durin, i durin, i durin, com deia l’anunci, … Dispositius nous com el Samsung Galaxy 6 ja porten bateries que es carreguen sense fils que garanteixen, segons Samsung, fins a 4 hores d’autonomia amb tan sols 10 minuts de càrrega; la rapidesa de càrrega esdevé un nou punt crític!

3.- eSIM, les noves targetes pels mòbils
Quan canviem de companyia telefònica podem conservar el mateix número de telèfon, però hem de canviar la targeta SIM, amb tot l’enrenou que això suposa. Apple a la tardor va començar a parlar d’una “targeta SIM blanca” o virtual que permeti canviar de pla de dades i d’operador; al MWC l’Associació Mundial d’Operadors de Telecomunicacions (GSMA) va exposar els avenços d’un grup de treball d’empreses i operadors que treballa per a fer realitat l’eSIM, targeta que permetria canviar d’operador sense canviar de targeta.

4.- de web a mòbil, de mòbil a wearable i a l’internet de les coses
Si ens ho mirem amb perspectiva podem veure com gran part d’allò que teníem a l’ordinador ha migrat al telèfon mòbil, amb l’explosió de les aplicacions, però la migració segueix amb els dispositius “wearables” (per ara l’estrella són els “smartwatches”, els rellotges intel·ligents, destacant funcionalitats vinculades a l’esport i la salut) i amb l’internet de les coses, que va connectant cada vegada més aparells connectats i interconnectats a internet: taules, electrodomèstics i ara, ja amb molta força, els cotxes…

5.- Caminant vers el 5G
Malgrat la tecnologia 4G no està encara del tot desenvolupada, i té encara molt recorregut, al MWC s’ha parlat molt de la xarxa de telefonia mòbil 5G, que es preveu començar a implantar l’any 2020. Tal i com hem vist el futur, ja el present, és que cada vegada hi hagi més dispositius i aparells connectats i això representa una major necessitat de transferència de dades pel que fa a volum i rapidesa. Tenint present que també seran molts més els serveis que es prestaran es fa necessari preparar la xarxa que ha de donar cobertura i cabuda a les connexions i dades presents i, sobretot, futures!

Són molts més els temes que s’han parlat i tractat al Mobile World Congress 2015: educació, emprenedoria, turisme… També són molts els productes i serveis, dispositius i aplicacions, que s’hi han presentat. El MWC és una reflex de part del món en el que vivim i en el que viurem en un futur immediat, pel què ha de servir també per aportar una visió crítica sobre aquest món de les noves tecnologies, que alhora que generen noves oportunitats, també generen noves desigualtats i fractures digitals.

Aquest contingut correspon a la Càpsula 45 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 6 de març de 2015.

Podeu escoltar el programa clicant aquí.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

 

Anuncis

One comment on “5 titulars del Mobile World Congress 2015

  1. Retroenllaç: Mòbils a les aules: sí o no? | Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: