Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Targeta vermella a Rojadirecta

Rojadirecta

Aquests darrers anys el món del futbol ha canviat molt!

És cert que es segueix jugant 11 contra 11 i que els partits continuen durant 90 minuts, però les normes que regeixen el món del futbol, la indústria del futbol, van canviant, evolucionant perseguint, sembla, un únic objectiu: més negoci!

D’uns anys ençà hem vist com, a través de la gestió dels drets televisius, una part molt important dels ingressos dels clubs, els partits televisats “en obert”, els oferts gratuïtament, s’han anat restringint fins quasi a la seva extinció.

La tendència és clara: el futbol televisat és i serà de pagament, i és la televisió, prioritzant els seus interessos, qui marca els horaris dels partits, no a la inversa!

Davant aquest panorama Internet és el refugi on poder veure gratuïtament els partits de futbol en webs com Rojadirecta.

Però, què és Rojadirecta?
Rojadirecta és un dels principals webs que ofereix enllaços de retransmissions online d’esdeveniments esportius, no només futbol, però sobretot futbol!

És a dir, Rojadirecta no retransmet directament cap partit de futbol, sinó que és un portal que ofereix enllaços d’altres webs que sí ofereixen aquestes retransmissions en “streaming”, a temps real. Rojadirecta és, doncs, un directori d’enllaços.

Les retransmissions que es veuen a través dels enllaços oferts per Rojadirecta solen ser de poca o baixa qualitat, però són gratuïtes, i ja sabem que la paraula “gratis” té molta força i poder d’atracció a internet!

Les retransmissions que Rojadirecta enllaça tenen propietari, tenen drets, i generalment són retransmissions de pagament. D’aquí el problema!

A Espanya gran part dels drets televisius del futbol són de Mediapro i GolTV, empreses que temps enrere van iniciar un procediment judicial contra Rojadirecta demanant-se el seu tancament, considerant que el portal vulnera els seus drets oferint enllaços en els que es pot accedir al visionat gratuït dels partits dels que ells en tenen els drets.

Mediapro i GolTV entenen que la pràctica de Rojadirecta és un exemple més de pirateria a internet i en aquesta lluita també tenen el suport de la Lliga de Futbol Professional (LFP).

El 22 de juny de 2015 el Jutjat Mercantil núm. 11 de Madrid va dictar, a petició de Mediapro i GolTV, una sèrie de mesures cautelars que inclouen el cessament de l’activitat del portal Rojadirecta, considerant que és “un agregador d’enllaços a altres pàgines web on s’emeten esdeveniments esportius als quals només es pot accedir previ pagament”.

La prohibició de publicar enllaços a retransmissions també s’estén a tot portal web que faciliti el consum de continguts protegits pels demandants, Mediapro i GolTV, i naturalment pot representar un important precedent judicial per a futures demandes.

Aquestes mesures cautelars han estat molt ben rebudes per Mediapro i GolTV; per la seva banda l’empresa demandada, Rojadirecta, va fer un comunicat en què defensava la legalitat del seu portal i anunciava que apel·larien la decisió judicial i que exercirien la seva defensa fins al final.

El futbol espanyol està immers en diverses guerres i aquesta n’és una de la que ara tan sols se n’ha lliurat una batalla més!

La justícia espanyola ha tret una targeta vermella, una vermella directa, a Rojadirecta! Rojadirecta recorrerà… veurem què passa!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 51 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 3 de juliol de 2015.

Podeu escoltar el programa clicant aquí.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: