Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Instagram és notícia, per bé i per mal!

Instagram

Diu la màxima que l’important és que parlin de tu, encara que sigui malament!

Instagram aquests darrers dies ha estat notícia per una novetat que ha presentat en la seva darrera actualització, però aquesta bona notícia ha topat, a casa nostra, amb un titular que, com el riu Guadiana, de tan en tan apareix als mitjans i s’escampa per les xarxes socials: Instagram censura!

La novetat d’Instagram, que tot seguit explicarem, i aquesta enèsima censura són una mostra més de la tasca de comunicació que tenen les grans corporacions, que a banda de comunicar qui són i què fan (i les novetats que presenten) també han de fer front a queixes i al malestar dels seus usuaris (clients) per l’ús dels seus productes i serveis.

Veiem què ha passat de bo i dolent a Instagram aquests darrers dies…

Instagram ja no és només quadrat!

Una de les característiques de les imatges publicades a Instagram és que el seu format havia de ser, sí o sí, quadrat!

Aquest requisit feia que molts usuaris a l’hora de publicar imatges en altres formats (4-3, 16-9) verticals o apaïsats, sense voler-les retallar, fessin servir altres aplicacions per afegir-hi unes franges, majoritàriament blanques, per respectar el format quadrat d’Instagram.

El format quadrat, record de les fotos de les inspiradores Polaroid, ja no són l’únic format amb el que podem publicar fotos i vídeos a Instagram, doncs ara també els podem publicar en format panoràmic!

Malgrat el quadrat forma i formarà part de l’ADN d’Instagram, avui el format natural de la majoria de pantalles (ordinador, TV, tablets, smartphones) és el panoràmic 16-9 Instagram es posa al dia!

Instagram censura?

Dies enrere Instagram va eliminar una fotografia de la periodista Núria Roca en la que es veia l’ombra del seu pit nuu, mugró inclòs! No és la primera vegada que Instagram elimina imatges que, segons ells, no respecten les condicions d’ús.

La segona de les condicions bàsiques de les condicions d’ús d’Instagram diu: “No puedes publicar fotos u otro tipo de contenido que muestre imágenes violentas, de desnudos íntegros o parciales, discriminatorias, ilegales, transgresoras, de mal gusto, pornográficas o con contenido sexual a través del Servicio.”

En el cas de la fotografia de la Núria Roca el pit com a tal no apareix a la imatge, tan sols la seva ombra, en la que es veu clarament la forma del pit amb el mugró, motiu suficient, segons Instagram, per eliminar la fotografia…

El que ara ha passat a Núria Roca ha passat també a d’altres dones, artistes, models, cantants o fins i tot dones donant el pit que han vist com Instagram ha eliminat imatges en les que es veia el mugró.

Generalment la resposta de la comunitat d’Instagram ha estat en forma de campanyes de publicació de fotos semblants, tot i que tapant les parts crítiques per evitar-ne l’eliminació.

Aquesta “censura” ens fa veure, una vegada més, que si bé nosaltres podem ser autors i propietaris d’una fotografia, quan la publiquem a casa d’algú altre (Instagram, Twitter, Facebook…) ho fem sempre sota les seves condicions i tenint clar que perdem, amb el clic de la publicació, drets sobre aquella imatge…

En el cas d’Instagram el que sí podem triar, ara, és el format en el que volem publicar les nostres fotos i vídeos!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 53 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 18 de setembre de 2015.

Podeu escoltar el programa clicant aquí.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: