Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Tindrà Facebook el botó “No m’agrada”?

dislikeQuantes vegades, quan hem clicat el botó “M’agrada” de Facebook, hem pensat i desitjat que també ens agradaria clicar-ne un que fos el “No m’agrada”?

El botó “M’agrada” de Facebook és el camí més curt per expressar la nostra opinió, adhesió, aprovació o simpatia vers un comentari, una frase, una imatge o un vídeo! Tan sols necessitem fer un clic, ni tan sols escriure!

El botó “M’agrada” socialment és molt potent, permet la interacció d’una manera ràpida i genera molta empatia sense necessitat d’elaborar un comentari escrit, sempre més complex, també feixuc de fer!

El botó “M’agrada” de Facebook s’ha exportat també a d’altres xarxes i eines socials, que tenen també una manera ràpida i còmode que permet expressar l’acceptació d’un contingut: dos exemples poden ser l’estrella de “preferit” de Twitter o el cor d’Instagram.

A vegades, però, utilitzem el botó “M’agrada” en situacions en què precisament el que estem clicant no ens agrada! Aquí bàsicament hi ha dues circumstàncies:

Una quan volem mostrar la nostra desaprovació, és a dir, quan aquell comentari, imatge o vídeo no ens agrada perquè no hi estem d’acord, ens repugna o hi discrepem; en aquests casos no cliquem el botó m’agrada, però voldríem expressar quelcom més que la nostra indiferència, voldríem mostrar explícitament la nostra opinió contrària o desaprovació amb un “No m’agrada”!

Una segona circumstància és quan ens trobem incòmodes clicant el botó “M’agrada” en situacions delicades, per exemple davant males notícies; cliquem el botó “M’agrada” per empatia i suport, però en cap cas ens agrada la mala notícia. En aquests casos el botó “M’agrada” és poc versàtil!

Fa anys, doncs, que una de les majors demandes i peticions dels usuaris de Facebook és que aquesta xarxa social tingui el botó “No m’agrada”!

Davant aquesta petició fins ara Facebook sempre s’ha mostrat reàcia a incorporar el botó “No m’agrada”, ja que pot esdevenir un niu de conflictes entre usuaris, en especial si s’utilitza en la primera de les situacions que abans hem descrit, o bé simplement per atacar gratuïtament un usuari.

Malgrat aquest posicionament Mark Zuckerberg dies enrere, en una sessió de “preguntes i respostes” a les seves oficines, va anunciar que Facebook s’estava plantejant molt seriosament el llançament del botó “No m’agrada”!

Zuckerberg va dir que “avui és un dia especial perquè podem dir que hi estem treballant i estem molt a prop de poder fer una primera prova”.

El botó “M’agrada” es va crear l’any 2009 i ha esdevingut tota una icona que ha sobrepassat els propis murs de Facebook.

La imatge de la mà amb dit polze amunt ens remet a les sentències dels emperadors romans a les lluites de gladiadors, però Facebook no vol que el botó “No m’agrada” serveixi per a discutir, insultar o generar conflictes entre usuaris sinó per a mostrar empatia davant fets, notícies i esdeveniments negatius (desgràcies, catàstrofes, injustícies…).

Per tal de no atribuir negativitat a aquest nou botó és possible que el “No m’agrada” no es simbolitzi amb la mà amb el polze avall, sinó amb una icona més neutre, més propera al significat que Facebook li vol donar al botó: no m’agrada la mala notícia que m’estàs explicant!

És evident que el botó “No m’agrada” és d’una major complexitat que el “M’agrada”, d’aquí que tot plegat sigui molt més lent!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 54 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 2 d’octubre de 2015.

Podeu escoltar el programa clicant aquí.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: