Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Enganyifa en cadena a Facebook

facebook

Si sou usuaris de Facebook és possible que aquest text no només us soni, sinó que també és molt probable que el copiéssiu i enganxéssiu: “A partir del 19 d’octubre 2015 a les 17:44 hora espanyola, no dono a Facebook o les entitats associades a Facebook permís per utilitzar les meves imatges, informació o publicacions tant del passat i com les del futur.

Per aquesta declaració, dono avís a Facebook que està estrictament prohibit divulgar, copiar, distribuir o prendre qualsevol altra acció contra mi en base a aquest perfil i /o el seu contingut.

El contingut d’aquest perfil és informació privada i confidencial. La violació de privacitat pot ser castigada per la llei (UCC 1-308-11 308-103 i l’Estatut de Roma).”

I el text seguia amb una nota final:
“Nota: Facebook és ara una entitat pública. Tots els membres han de publicar una nota com aquesta. Si ho prefereixes, pots copiar i enganxar aquesta versió. Si no publiques una declaració almenys una vegada, estaràs tàcticament permetent l’ús de les teves fotos, així com la informació continguda en les actualitzacions d’estat de perfil. No compartir. Has de copiar i enganxar.”

Aquest missatge va proliferar setmanes i mesos enrere al mur de molts usuaris de Facebook, que van fer, com diu el propi text copiar i enganxar. Fent aquests gestos, enganxar i copiar, els usuaris es pensaven que es “curaven en salut” davant la possibilitat, el risc, que Facebook cobrés per mantenir el perfil en la modalitat de “privat”.

El problema d’aquest missatge en cadena és que, com tants altres, era fals!

El passat 19 d’octubre els mitjans de comunicació digitals van començar a difondre que aquest missatge no era només estèril, inútil, sinó totalment fals, una enganyifa en cadena més!

El missatge era estèril perquè la seva simple publicació no generava, a nivell jurídic, cap dret dels usuaris respecte a les seves condicions d’ús a Facebook, doncs el missatge era apòcrif, no anava signat per ningú, ni comptava amb l’aprovació de l’altra part, com hem de fer nosaltres, per exemple, quan aprovem les condicions d’ús de Facebook o qualsevol altre servei d’internet.

La falsedat es sustenta primer en el fet que en cap lloc de les seves condicions d’ús Facebook diu que cobrarà ni un sol euro per a utilitzar el seu servei bàsic, un perfil d’usuari, i segon perquè qualsevol canvi en les condicions d’ús ha de ser prèviament informat.

És ben curiós el fenomen de mimetisme que tenen els missatges en cadena sobretot quan, com en aquest cas de Facebook, vèiem que molts  dels “amics” que tenim publicaven el mateix missatge: immediatament aquest fet ens impulsava a fer-ho també nosaltres!

Les cadenes de missatges són habituals a internet; primer es van difondre per correu electrònic, després van fer el salt a les xarxes socials i els darrers anys s’han propagat també a través dels serveis de missatgeria instantània!

Els continguts dels missatges solen ser molt variats (bona o mala sort, evitar pagar quelcom, etc), solen ser anònims, o d’origen poc clar, i normalment demanen ser re-enviats per seguir amb la cadena, tot i que en aquest cas el que es demanava era copiar-lo i enganxar-lo. En la seva immensa majoria, per no dir tots, són falsos! Quina serà la propera cadena de missatges enganyosa?

Aquest contingut correspon a la Càpsula 56 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 6 de novembre de 2015.

Podeu escoltar el programa clicant aquí.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: