Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

WhatsApp gratis?

whatsapp-660x350

Si sou usuaris de WhatsApp, la principal aplicació de missatgeria instantània, dies o setmanes enrere vau rebre un missatge d’aquesta companyia en el que us comunicava que a partir d’ara el seu servei és totalment gratuït.

De fet si consulteu la informació de pagament del vostre compte, a l’aplicació que teniu descarregada, veureu que a la caducitat del servei us diu “de per vida”! De per vida, gratis per sempre? Sí, fins a nova ordre, sí!

WhatsApp va anunciar a principis d’any que la seva aplicació seria totalment gratuïta, després de la polèmica decisió que va prendre l’any 2013, anunciant que el servei de WhatsApp tindria un cost d’un dòlar, 89 cèntims d’euro!

Ara WhatsApp torna a la gratuïtat i va anunciar-ho amb un comunicat.

Aquest és un fragment del comunicat de WhatsApp:
“Estem contents d’anunciar que WhatsApp no cobrarà més pel seu servei. Durant anys hem demanat a alguns usuaris pagar una quota per l’ús del servei de WhatsApp després del seu primer any. (…) Hem trobat que aquest enfocament no era del tot correcte. Molts dels nostres usuaris no tenen targeta de dèbit o de crèdit per poder fer front a aquest pagament i estaven preocupats per perdre l’accés al servei després del seu primer any. (…) Per això durant les properes setmanes eliminarem les quotes de pagament de les diferents versions de la nostra aplicació WhatsApp i ja no us cobrarem pel servei.”

WhatsApp a més va assegurar que tampoc té previst incloure publicitat a l’aplicació, tot i que sí preveu facilitar el contacte d’empreses i organitzacions amb els usuaris.

D’acord, però, WhatsApp és realment gratuït?

Davant aquesta (eterna) pregunta sobre la gratuïtat dels serveis, sempre hem de tenir present que una cosa és que no tingui un cost econòmic, que no hàgim de pagar diners a través d’una quota, per exemple, i una altra cosa és que el seu ús tingui un cost que no sigui econòmic. Tot sovint recordem que a internet res és gratuït!

També hem de tenir present una dada important. WhatsApp dies enrere va assolir una xifra rècord d’usuaris:
“A partir d’avui, mil milions de persones estan utilitzant WhatsApp. Gairebé una de cada set persones a la Terra utilitzen WhatsApp cada mes per contactar amb els seus éssers estimats, els amics i la família.”

Cal tenir presents aquestes consideracions perquè dies després del comunicat de WhatsApp anunciant la gratuïtat del servei, un programador espanyol va descobrir una futura funció de WhatsApp que permetria compartir informació amb Facebook!

No es tractaria tant de compartir el contingut dels missatges, el què escrivim i els arxius que compartim, sinó altres dades com estadístiques sobre l’ús que en fem o les dades de les nostres connexions. El programador va trobar aquesta funcionalitat en una versió beta d’una actualització, funció encara amagada però que podria activar-se més endavant.

Ni WhatsApp ni Facebook de moment s’han pronunciat sobre aquesta qüestió, i fins ara, malgrat pertànyer al mateix grup empresarial, sempre s’han mantingut com a empreses independents…

WhatsApp gratis? En el fons no ho ha estat mai! Com tot a internet!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 61 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 5 de febrer de 2016.

Podeu escoltar el programa clicant aquí.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: