Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Sigues legal, no espiïs!

espionatge

Espiar és una pràctica que les persones hem fet, possiblement, des de l’inici de la humanitat, probablement moguts per la curiositat al principi, però també amb altres objectius, no sempre tan nobles ni innocents!

Espien les persones, espien els governs, espien les empreses i altres organitzacions, doncs espiant s’obté informació dels altres sense que els altres, la persona, el govern o l’empresa espiats ho sàpiguen, se n’adonin, i ja sabem que la informació és poder!

Espiar, segons la definició del diccionari, és observar cautelosament i d’amagat algú, allò que fa, que diu, etc. Tot i que podem considerar que espiar és una pràctica d’entrada poc ètica, condemnable, en ocasions és no només necessària, sinó també completament legal!

És legal l’espionatge que fan els governs a través de les seves agències, com a CIA, se suposa que per a garantir la seguretat de la població.

Fins i tot hi ha qui ha fet de l’espionatge, de l’art i les habilitats d’espiar, la seva professió; la història ens ha donat grans espies com Mata Hari o els catalans Joan Pujol “Garbo”, espia doble durant la II Guerra Mundial que va tenir un paper clau en el Desembarcament de Normandia, o Ramon Mercader, conegut sobretot per ser l’assassí del revolucionari marxista rus Lev Trotski.

La ficció, novel·les, còmics o i cinema, també ens ha relatat les apassionants i arriscades vides, aventures i missions secretes d’espies i agents secrets com James Bond, Mortadelo i Filemón, el Superagent 86, Jason Bourne, Austin Powers o Anacleto!

Qui no ha tingut mai la temptació d’espiar a algú? Qui, de manera innocent, inofensiva fins i tot, no ha espiat? Espiar pot ser un divertit joc si és un joc, però deixa de ser divertit quan qui espia vulnera la privacitat de la persona espiada, per més vincles propers i familiars que s’hi puguin tenir. Espiar pot ser un delicte!

Les noves tecnologies, lluny de prevenir-lo l’han multiplicat i diversificat l’espionatge, essent molts més els espais i llocs per espiar!

Allò que anys enrere teníem físicament a casa, cartes, agendes, fotografies ara és informació que pot córrer per la xarxa, per internet a través de correus electrònics, agendes digitals o missatgeria instantània.

L’àmbit domèstic i familiar pot ser també un niu d’espionatge: pares que espien les converses dels fills amb amics i amigues, o persones que espien les comunicacions de les seves parelles empesos per la desconfiança o la sospita d’infidelitats.

L’espionatge fins i tot és un negoci que ofereix aparells i dispositius per espiar; també a internet s’han propagat programes il·legals per a espiar les comunicacions a través de missatgeria instantània dels familiars.

És clar que el més rudimentari és agafar directament el telèfon mòbil del familiar i tafanejar, espiar, les seves converses privades, òbviament sense el seu permís!

Això és el que va fer un home de Puigcerdà que va agafar el mòbil de la seva dona, va introduir la clau i va accedir al seu correu electrònic per descarregar una fotografia de la seva dona amb un altre home, i accedir a diversos missatges de l’aplicació de missatgeria instantània Line.

Denunciat per la seva ex-dona aquest home ha acabat condemnat a dos anys i mig de presó i una multa de sis euros diaris durant 19 mesos com a “autor d’un delicte de descobriment i revelació de secrets amb l’agreujant de parentiu”. Mesos enrere una dona andalusa també va ser condemnada per espiar el telèfon del seu marit, sospitant que li era infidel!

La curiositat va matar el gat, a ells els ha condemnat!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 55 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 16 d’octubre de 2015.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

L’espai Sarrià de Ter en Xarxa s’emet el 1r i 3r divendres de mes de 2/4 d’11 a les 11 del matí a Ràdio Sarrià.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: