Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Twitter, 10 anys

.

El 21 de març de 2006 es va escriure i publicar la primera piulada, una piulada que no va generar cap ressò, una piulada que per tots nosaltres va passar totalment desapercebuda i inadvertida, una piulada que no té més història que el fet de ser la primera de centenars de milers de milions de piulades que s’han escrit i publicat després.

El 21 de març de 2006 Jack Dorsey, un dels creadors de Twitter, va publicar la seva primera piulada, la primera piulada de Twitter: tan sols preparant el meu Twitter

Des d’aleshores Twitter ha canviat molt, començant, d’entrada, pel seu nom! A la seva primera piulada Jack Dorsey escriu twttr, utilitzant només les consonants, una fórmula, diuen, inspirada en una altra eina web, Flickr.

Però més significatiu va ser un canvi que va arribar mesos després: al principi Twitter va ser concebut com un sistema de missatgeria de comunicació interna, com un SMS. Mesos més tard, a mitjans de juliol de 2006, Twitter es va llençar públicament i poc a poc va començar a guanyar usuaris. La primera piulada del compte oficial de Twitter es va publicar a mitjans de juliol de 2007:

Fa 10 anys Twitter no era tal i com el coneixem avui: ni mencions (@nom_usuari), ni repiulades, ni etiquetes (hashtags), ni tendències, (trending topics)… Tots aquests elements s’han anat incorporant posteriorment, al llarg d’aquests anys, alguns des de Twitter mateix, d’altres a petició dels usuaris.

També al llarg d’aquests anys Twitter ha anat adoptant diferents idiomes d’arreu del món, entre ells, recentment també a l’aplicació mòbil, el català, presència que s’ha aconseguit gràcies a l’impuls dels usuaris.

Una de les piulades més destacades d’aquests 10 anys és la primera que va incorporar una etiqueta (hashtag):

Al llarg dels seus 10 anys Twitter ha vist com monarquies s’hi registraven i piulaven, com presidents hi anunciaven la seva reelecció abans de comunicar-la als mitjans, i com primaveres àrabs i atacs terroristes feien bullir la xarxa amb piulades revolucionàries i de denúncia i suport!

Però 10 anys després Twitter no viu el seu moment més dolç, com ja hem destacat en anteriors programes: ha tingut una crisi financera, una d’institucional i un estancament d’usuaris. Twitter també ha anat fent canvis i evolucionant (publicitat, vídeo, GIF, Periscope) i de moment sembla haver frenat les piulades de fins a 10.000 caràcters!

Quin serà el futur de Twitter? Avui fem servir eines que fa 10 anys no hi eren (WhatsApp, Snapchat), però Twitter farà bé de seguir protegint i potenciant el que la diferencia de la resta! Sigui com sigui: Per Molts Anys Twitter!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 66 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 15 d’abril de 2016.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

L’espai Sarrià de Ter en Xarxa s’emet el 1r i 3r divendres de mes de 2/4 d’11 a les 11 del matí a Ràdio Sarrià.

Anuncis

2 comments on “Twitter, 10 anys

  1. Retroenllaç: 3 usos de Twitter a l’aula | Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

  2. Retroenllaç: Els “stickers” arriben a Twitter | Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: