Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Adéu BlackBerry!

blackberry-phones

Colossos tecnològics més grans han caigut aquests darrers anys! Què se n’ha fet de Terra, Lycos, Palm o Nokia, per exemple? Quin espai i quota de mercat tenen avui Second Life o MySpace, anys enrere innovadores i precursores de les xarxes socials? El sector tecnològic també engendra noves empreses i en mata d’altres, com passa als altres sectors el tecnològic també obliga a evolucionar, a reciclar-se a actualitzar-se i fins i tot, sobretot, anticipar-se al futur!

Empreses i serveis que avui són a la cresta de l’onada potser demà no hi seran; empreses i serveis que ahir no hi eren avui són a la cresta de l’onada, empreses i serveis que avui no existeixen demà seran a la cresta de l’onada! BlackBerry deixarà de fabricar telèfons mòbils! Qui ho podria haver pronosticat deu anys enrere? Jo tampoc!

La vida dels telèfons mòbils BlackBerry ens poden ajudar a veure, i entendre els cicles vitals de les empreses, aplicable també als productes i serveis: naixement, creixement, maduresa i declivi; és cert que en molts casos després de la maduresa i un lleu declivi es produeix un renaixement, però no serà el cas dels telèfons mòbils BlackBerry.

Naixement: BlackBerry, empresa canadenca, va llençar el seu primer dispositiu, BlackBerry 850 l’any 1999, un dispositiu amb el que es podien enviar i rebre missatges, accedir al correu electrònic, veure pàgines web (de l’època!) i organitzar tasques amb una agenda. La pantalla era petita (8 línies de text) i ja disposava d’un teclat complet físic, el principal senyal d’identitat dels dispositius BlackBerry.

El dispositiu BlackBerry 850 era més aviat un buscapersones amb funcions d’agenda electrònica (PDA).

Creixement: les versions posteriors d’aquell aparell van aportar més connectivitat: telefonia, bluetooth, dades mòbils, wifi… De fet la permanent connectivitat va ser una aposta clara, vinculada a serveis com el de correu electrònic. També va desenvolupar, en l’era dels SMS, un servei propi de missatgeria, el BlackBerry Messenger (BBM). En l’era dels SMS i el correu electrònic BlackBerry no va parar de créixer!

El seu teclat físic seguia essent marca de la casa, un argument competitiu davant els teclats numèrics clàssics dels telèfons mòbils de l’època, i els encara poc pràctics teclats digitals que tenien algunes PDA.

Els dispositius BlackBerry van esdevenir l’objecte de desig d’executius i professionals més que del públic en general, una segmentació que li va donar grans moments, però que posteriorment també va pagar cara! Fins i tot es va encunyar el terme CrackBerry, per la gran devoció que generava!

Maduresa: BlackBerry havia arribat a assolir quotes de mercat de telèfons mòbils superiors al 20% i va arribar a tenir a més de 8 milions de subscripcions al seu servei mòbil; fins i tot el fet de no disposar de càmera de fotos, quan altres dispositius ja l’incorporaven (encara que amb una qualitat precària), semblava no fer-li mal, doncs s’entenia que era una incomoditat al sector empresarial (espionatge?).

Declivi: però el 2007 les coses van començar a canviar amb la irrupció de l’iPhone, que va implementar el teclat tàctil, va prioritzar la pantalla gran i va penetrar també, amb totes les seves prestacions, al segment on BlackBerry era fort: l’empresarial. BlackBerry tampoc ha sabut trobar el seu lloc en el món de les aplicacions mòbils, on no només Apple, fins i tot Android li va passar al davant! En aquest cas no es preveu que hi hagi un renaixement! BlackBerry és i serà, malgrat tot, un dels símbols d’una època.

Aquest contingut correspon a la Càpsula 73 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 7 d’octubre de 2016.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

L’espai Sarrià de Ter en Xarxa s’emet el 1r i 3r divendres de mes de 2/4 d’11 a les 11 del matí a Ràdio Sarrià.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: