Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Què són els “bots”?

bots

No sé si vosaltres, com jo, també heu sentit a parlar i llegit darrerament sobre els “bots”.

Se’n parla al voltant de les xarxes socials i d’altres serveis d’internet, se’n parla i no sempre malament, tot el contrari, també positivament! Se’n parla, s’escriu i es debat sobre el seu paper, el seu futur i el seu potencial

Però, què són els “bots”?
D’entrada podem aclarir que no ens referim ni a cap embarcació, ni a cap salt ni a cap de les definicions que ens pugui oferir qualsevol diccionari de la llengua catalana…

Quan parlem de “bots” parlem de robots, i “bot” és tan sols la forma abreviada de referir-s’hi: qüestió d’economia del llenguatge.

Si el diccionari de la llengua catalana no ens resol el dubte haurem d’anar a la més extensa de les enciclopèdies, la Viquipèdia!

A la Viquipèdia defineixen “bot” com “un programa dissenyat per interactuar amb altres programes, serveis d’Internet o éssers humans de manera semblant a com ho faria una persona.”

Sí, aquesta definició pot espantar una mica, d’entrada, doncs pot ser, i de fet passa, que a nosaltres ens sembli que estem interactuant a les xarxes socials amb les persones que hi ha rere els perfils d’usuaris, però no sempre és així necessàriament, a vegades interactuem amb “bots”, amb robots, amb programes informàtics sense ser-ne conscients!

És dolent això? No sempre, a vegades pot ser-ho, a vegades tot el contrari!

Els robots no són una novetat a internet; de fet Google fa anys que utilitza programes per rastrejar webs i oferir així els seus resultats de cerques al seu cercador, però ara del que parlem són de “bots” que poden interactuar amb persones fent-se passar, o fent veure que són persones rere un perfil de xarxa social.

També a internet i a les xarxes socials res és el que sembla! A les xarxes socials hi ha comptes usuaris que al darrere hi ha un “bot”, un programa amb unes accions programades a fer (publicacions, repiulades, seguir altres usuaris segons el que publiquen, etc.).

Una manera d’identificar-los és observar el seu comportament: reiteració en la publicació d’un mateix enllaç, alt índex de bloquejos, segueixen molts comptes però són poc seguits… Si els identifiqueu és millor no seguir-los, rarament us aportaran res positiu, a risc que us aportin quelcom maliciós

Però els “botsno són ni bons ni dolents per definició, com en altres aspectes i coses de la vida depèn de l’ús que se’n faci.

Per exemple la Viquipèdia utilitza “bots” per simplificar o automatitzar completament tasques que resultarien molt tedioses per ser realitzades manualment, com moure articles d’una categoria a una altra o verificar que els enllaços externs d’un article no estiguin trencats. Però també hi ha usos maliciosos com els “bots” de correu brossa

De fet potser us és familiar una eina anti-“bots” que utilitzen la majoria de formularis, el CAPTCHA, aquell camp on us demana que reproduïu un text alfanumèric i que, en principi, només és intel·ligible per a persones, no (de moment) per a robots.

Els “bots” estan en expansió i el seu (bon) ús s’anirà multiplicant!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 67 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 6 de maig de 2016.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

L’espai Sarrià de Ter en Xarxa s’emet el 1r i 3r divendres de mes de 2/4 d’11 a les 11 del matí a Ràdio Sarrià.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: