Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Reptes, cadenes i hoaxs

stop-hoax

Si us sembla començarem la 5a temporada amb una pregunta: heu publicat una foto vostra en blanc i negre a Facebook acompanyant-la de l’expressió “repte acceptat”?

Diria que sí, que més d’un heu acceptat el repte publicant la foto, tal i com ho deveu haver vist fer a molts dels vostres contactes, essent una baula més, una peça més, d’aquesta cadena de la que hem parlat tant aquest estiu!

Efectivament la del “repte acceptat” no és més que una altra d’aquestes cadenes que ens arriben via xarxes socials o missatgeria instantània que ens inciten a fer alguna acció en concret, la majoria, en essència, a fer més llarga i extensa la cadena, a fer-la viral!

I en aquest cas la formula per atrapar-nos és ben simple i coneguda: el mimetisme! Si ho fan els meus contactes, perquè no fer-ho jo, també?

El ganxo per seguir la cadena era fer-nos creure que publicant la fotografia estàvem col·laborant a la lluita contra el càncer: qui es resisteix a col·laborar d’una manera tan senzilla i tan a l’abast amb una causa tan noble?

Generalment aquest tipus de cadenes que ens conviden a replicar missatges o a fer petites accions ens interpel·len tocant-nos la fibra amb causes solidàries, però normalment sota la pell de xai hi ha, efectivament, el llop!

I què amaga el llop sota la pell de xai?
Doncs el que en anglès s’anomena “Hoax”, una falsa notícia, una “trola”! La finalitat d’aquesta notícia amb contingut fals, d’aquest engany, és captar indirectament dades dels usuaris (correu electrònic, contrasenyes…) naturalment amb finalitats poc ètiques, quan no directament delictives: des de vendre dades fins a difondre “spam” (brossa) o virus informàtics.

En el cas de la cadena de fotos en blanc i negre quan algú clicava m’agrada a l’usuari que l’havia publicat li apareixia aquest missatge: “Hola. Al darle me gusta a mí foto has aceptado el reto. Tendrás que subir una foto tuya en blanco y negro. Vamos a llenar Facebook de fotos contra el cáncer”.

És evident que el missatge va quallar i van ser molts els qui van publicar, amb tota la bona intenció del món, una foto seva en blanc i negre acompanyada del text “repte acceptat!

La policia aviat va alertar del risc de seguir i alimentar la cadena, naturalment davant la possibilitat que es tractés d’un “hoax”, d’un maliciós engany per fer-se amb dades personals; aquest punt potser no s’ha pogut confirmar del tot, però el que sí era clar és que al darrere d’aquesta suposada campanya de sensibilització no hi havia cap organització o entitat que lluita contra el càncer!

També és evident, com tanta gent ha comentat i alguns excessivament indignats, és que el fet en sí (publicar una foto en blanc i  negre a Facebook) per si sol no contribueix a la lluita contra la malaltia, més enllà, com altres accions de sensibilització, de seguir-nos mostrant compromesos amb aquesta lluita, com amb tantes altres…

De fet si en comptes de demanar-nos publicar una foto ens demanéssim 5 euros, possiblement seriem més cauts, més prudents, i voldríem saber més sobre l’origen de la campanya i, sobretot, el destí dels diners!

Així doncs, com a consell bàsic, desconfiem d’entrada de les cadenes que ens arriben via correu electrònic, xarxes socials o missatgeria instantània, sobretot si no en sabem l’origen, encara que ens arribin a través d’amistats o contactes coneguts. Al capdavall només nosaltres podem decidir expandir, o tallar, cada una d’aquestes cadenes!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 72 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 16 de setembre de 2016.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

L’espai Sarrià de Ter en Xarxa s’emet el 1r i 3r divendres de mes de 2/4 d’11 a les 11 del matí a Ràdio Sarrià.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: