Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Ens poden llegir els missatges de WhatsApp?

whatsapp-seguridad

La seguretat és un dels punts crítics de les eines i xarxes socials, especialment quan les fem servir en l’àmbit personal, com en el cas dels serveis de missatgeria instantània, entre els que destaca WhatsApp.

Encara avui ens pensem que vivim en una aparent confidencialitat i privadesa quan usem serveis de missatgeria com el correu electrònic, el Facebook Messenger, el Telegram, el WhatsApp o l’Snapchat, alguns fins i tot encara creuen viure en un entorn confidencial i privat en l’ús de les xarxes socials, però a aquestes alçades ja sabem que no és ben bé així i que el risc que un missatge o un fil de conversa puguin ser interceptat per un tercer, amb voluntat maliciosa o no, sempre hi és… Cal tenir present que sempre som a un clic de fer saltar pels aires la  nostra confidencialitat i la nostra privadesa posant en risc la nostra seguretat!

Conscients que la seguretat, i vinculada amb ella la confiança, és un punt crític les empreses que ens presten els serveis de les eines i xarxes socials, també d’altres d’internet com els bancs online, no esmercen esforços en oferir-nos connexions, entorns i comunicacions segures, xifrant (escriure emprant una escriptura secreta o xifra) i encriptant (codificar un missatge, una informació, etc. mitjançant una clau algorítmica per tal que hom no hi pugui accedir.) les nostres comunicacions.

Ho podem veure per exemple quan WhatsApp ens recorda que “els missatges que enviïs a aquest xat i trucades ara estan assegurats amb encriptació punt a punt. Prem per a més informació.”

Però tot i això, algú podria arribar a llegir els nostres missatges del WhatsApp?

L’alerta va saltar dies enrere quan es va fer públic un estudi de la Universitat de Califòrnia que deia haver descobert una porta del darrere (“back door”) en el sistema de seguretat de WhatsApp que podria vulnerar la seguretat dels missatges.

El que explica aquest estudi és la possibilitat d’accedir a la conversa canviant unes claus temporals de seguretat, reassignant-ne unes de noves; aquest canvi només es podria fer missatge a missatge i només en el cas que l’usuari no estigués connectat i per tant el missatge romangués emmagatzemat al servidor de WhatsApp a l’espera de ser enviat quan l’usuari es connecti.

La possibilitat que això passés pot ser remota, certament, però qualsevol indici de vulnerabilitat de la seguretat afecta a la confiança de qui ens presta el servei.

Així doncs, ens poden llegir els missatges de WhatsApp? Més enllà del titular d’aquest estudi, que tampoc ens hauria d’amoïnar més del compte; jo sempre recomano que ens comuniquem pensant que sí, que algú podria arribar a llegir el que diem, el que compartim. I no caldria ni tan sols que manipulessin el nostre dispositiu mòbil ni el programa de l’eina que utilitzem: n’hi ha prou amb que el destinatari mostri, difongui o publiqui, el nostre missatge (comentari, imatge…) naturalment sense el nostre consentiment.

La millor prevenció per mantenir intactes la nostra privacitat i seguretat a WhatsApp (o a altres eines similars) és tenir sempre molta cura del que diem i compartim, doncs a partir del moment en què llancem un missatge, per més que sigui en una aparent conversa privada, en perdem el control!

Aquest contingut correspon a la Càpsula 79 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 20 de gener de 2017.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

L’espai Sarrià de Ter en Xarxa s’emet el 1r i 3r divendres de mes de 2/4 d’11 a les 11 del matí a Ràdio Sarrià.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: