Sarrià de Ter en Xarxa, un espai de Roger Casero a Ràdio Sarrià

Cada 1r i 3 divendres de mes al matí expliquem "la xarxa" a Sarrià de Ter: internet, xarxes socials, aplicacions….

Vehicles autònoms (sense conductors!)

self_drive_otto_budweiser_2016

En el primer programa d’aquest any vam parlar dels cotxes autodirigits com una de les 5 novetats / tendències pel 2016! Aleshores fèiem referència a algunes proves que Google havia fet i a alguns prototips presentats a la fira tecnològica CES de Las Vegas!

Aquests dies la indústria de l’automòbil i del transport de mercaderies ha fet un pas endavant: un camió de gran tonatge va transportar 50.000 llaunes de cervesa Budweiser en un trajecte de 200 quilòmetres sense conductor!

La cervesa va arribar intacta i sense incidents al seu destí després de fer el trajecte entre Fort Collins i Colorado Springs per la carretera Interestatal 25.

Aquesta prova va generar molts acudits pel fet que la mercaderia transportada sense conductor fos cervesa! No podrien haver transportat aigua, o alguna altra cosa de menys valor que cervesa!

Bromes a part aquesta és una fita més en el desenvolupament de la tecnologia dels vehicles autònoms, quelcom que els propers anys anirem normalitzant!

Aquesta darrera prova es va fer amb un camió amb remolc de l’empresa Otto Motors, una empresa “startup” (empresa emergent) especialitzada en la construcció de camions autònoms que aquest passat mes d’agost va ser adquirida per Uber. Uber, recordem-ho, és l’empresa propietària de l’aplicació mòbil que connecta als seus usuaris, potencials passatgers, amb conductors que els ofereixen un servei de transport alternatiu als taxis, entenent aquests que és una competència deslleial.

El camió en qüestió va fer el recorregut sense conductor, però sí amb el conductor a la cabina del camió, encara que no davant el volant!

Això va ser possible gràcies a la tecnologia de conducció autònoma desenvolupada per Otto Motors, que ofereix als conductors la possibilitat de descansar durant el trajecte que realitzen, aportant així un nou enfocament al model de transport de mercaderies, i qui sap si en un futur, de persones.

De fet aquest sistema no elimina del tot el conductor, doncs hi ha maniobres per les que, de moment, és necessari i imprescindible, així com per monitoritzar el trajecte mentre es fa de manera autònoma.

Lior Ron, co-fundador de Otto Motors, va declarar que “adoptant aquesta tecnologia ambdues organitzacions (Otto i Budweiser) estan contribuint activament a la creació d’una xarxa de transport més segura i eficient. Estem molt contents d’haver aconseguit això junts i amb moltes ganes de seguir desenvolupant aquesta tecnologia a les carreteres del país”.

Avui dia ja hem vist com els cotxes poden aparcar sols, però alguns prototips de l’empresa Tesla ja poden sortir del garatge, incorporar-se a la calçada, canviar de carril, frenar davant els semàfors i stops, ajustar la velocitat i arribar a destí de manera autònoma, tot i que puguin fer-ho no vol dir que ho facin, encara, pels carrers i al servei dels consumidors.

És evident que tenim la tecnologia per donar més autonomia, fins i tot tota, als propis vehicles, gràcies a programes informàtics, a càmeres que aporten una visió de 360º, a la geolocalització, a l’internet de les coses

Tenim la tecnologia però també caldrà calibrar dues qüestions més: adaptar la legislació i, sobretot, preguntar-nos si, tot i tenir la tecnologia, les persones estem preparades per a que els vehicles (cotxes, camions, autobusos…) condueixin de manera autònoma: on acaba el factor humà i comença el factor tecnològic, davant qualsevol possible incidència?

Aquest contingut correspon a la Càpsula 75 del programa Sarrià de Ter en Xarxa emès a Ràdio Sarrià el divendres 4 de novembre de 2016.

Podeu fer-nos arribar comentaris, recomanacions, propostes i suggeriments fent un comentari en aquest apunt o bé contactant amb nosaltres.

L’espai Sarrià de Ter en Xarxa s’emet el 1r i 3r divendres de mes de 2/4 d’11 a les 11 del matí a Ràdio Sarrià.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on 30/01/2017 by in Actualitat, Articles, General, Tema del dia and tagged , , , .
%d bloggers like this: